Praxis is een van de grootste en bekendste doe-het-zelfketens in Nederland. Het bedrijf startte in 1978 in Venlo en anno 2020 telt het 195 vestigingen. Leeuwarden is represent met twee vestigingen. Er zit een vestiging op de Centrale tussen de Blokker en Decatlhon in. En Leeuwarden heeft een “Mega & tuin” vestiging op de Hemrik.

Gamma is een franchise-winkelketen van bouwmarkten in doe-het-zelf- en tuinartikelen, met 166 zaken in Nederland waarvan 2 in Leeuwarden. Op de Hemrik vlakbij de Praxis zit een vestiging en aan de andere kant van Leeuwarden aan de Slauerhoffweg zit een vestiging.

Karwei is een winkelketen in doe-het-zelf- en tuinartikelen, een bouwmarkt. Karwei heeft 132 filialen, alleen in Nederland. Eén daarvan staat in Leeuwarden en vind je aan de Pieter Jelles Troelstraweg vlakbij het vliegbasis.

Hubo is al meer dan 80 jaar een begrip onder klussers en doe-het-zelvers. Met zo’n 150 winkels door heel Nederland, waarvan eentje in Leeuwarden. Deze vind je in de Hobbemastraat tussen het station en het Julianapark.