Voetbalclubs in Leeuwarden

Een praktisch overzicht van alle voetbalclubs in Leeuwarden

SC (Sportclub) Cambuur is een professionele Nederlandse voetbalclub uit Leeuwarden. De club is opgericht in 1964 en speelt in de kleuren geel en blauw. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Cambuurstadion, waar maximaal 10.250 supporters de wedstrijd kunnen volgen. Vanaf het seizoen 2023/2024 speelt SC Cambuur weer in de 2e divisie van Nederland, namelijk de Keuken Kampioen Divisie.

CVV Blauw Wit ’34 is een christelijke amateur voetbalvereniging uit Leeuwarden dat is opgericht op 28 april 1934. Het clubtenue bestaat uit een blauw shirt met een witte verticale baan en een witte broek. De thuiswedstrijden worden gespeeld op het ‘Wiarda sportcomplex’. Het heeft 300 zitplaatsen en er kunnen ongeveer 1000 supporters de wedstrijd staand volgen.

L.A.C Frisia 1883 (Leeuwarder Athletische Club Frisia) is een amateur voetbal vereniging dat werd opgericht op 25 april 1883. Ze spelen hun thuiswedstrijden op sportpark ‘De Magere Weide’ gevestigd in de wijk Valeriuskwartier in Leeuwarden. Het thuisshirt van L.A.C Frisia is okergeel met verticale marineblauwe strepen en het broekje en de sokken zijn zwart.

CSV Leeuwarder Zwaluwen (Christelijke Sport Vereniging de Leeuwarder Zwaluwen) is een amateur voetbal vereniging dat werd opgericht op 15 augustus 1924. Zij spelen hun thuiswedstrijden op ‘Sportpark Nijlân’ in de wijk Nijlan. Het thuisshirt van de Leeuwarder Zwaluwen is blauw met daaronder een zwarte broek en zwarte sokken.

FVC (Friesche Voetbal Club) is een amateur voetbalvereniging dat is opgericht op 4 mei 1919. Ze spelen hun thuiswedstrijden op het sportcomplex ‘Wiarda’ tussen de nieuwbouwwijken Zuiderburen, de Zuidlanden en het dorp Goutum. Ze delen het complex met c.v.v. Blauw Wit´34. De toeschouwerscapaciteit bij het hoofdveld is ongeveer 1.500.

VV Nicator is een amateurvoetbalvereniging dat is opgericht op 11 september 1932. Zij spelen hun thuiswedstrijden op Sportpark Kalverdijkje naast HSC Lions ’66. Het tenue van VV Nicator is een groen shirt, witte broek en groene sokken.

SC Lions ’66 is een amateurvoetbalclub dat is opgericht op 16 maart 1966. Zij spelen hun thuiswedstrijden op het sportpark Kalverdijkje naast VV Nicator. Het tenue van de Lions is een geel shirt, blauwe broek en gele sokken.

SC Leovardia is een amateur voetbalclub dat is ontstaan op 1 juli 2013 uit de fusie tussen VV Leeuwarden en VV Rood Geel. Zij spelen hun thuiswedstrijden op het sportpark ‘Kalverdijkje Noord’. Het tenue van SC Leovardia bestaat uit zwarte shirts, gele broekjes en zwarte sokken.

RKVV MKV ’29 (rooms-katholieke voetbalvereniging “Met Kracht Vooruit ’29”) is een amateurvoetbalvereniging dat is opgericht op 28 april 1929. Zij spelen hun thuiswedstrijden op het sportcomplex Nylân. Het tenue van MKV ’29 is een rood shirt, witte broek met rode sokken.

LVV Friesland is amateurvoetbalvereniging dat is opgericht op 15 juni 1905. De thuiswedstrijden worden op “Sportpark Nylân” gespeeld naast MKV’ 29 en de Leeuwarder Zwaluwen. Het tenue van LVV Friesland is een geel shirt met blauwe mouwen, witte broek en blauwe sokken.